HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çölyak Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

03-06-2021 09:42
Çölyak Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Klasik Çölyak Hastalığı

4-24 aylık bebekler glüten alımına başladığında görülür. Büyüme geriliği, kronik ishal, karında şişlik, halsizlik, kusma belirtileri gözlenir. Emilim ve sindirim bozukluğu yaşanır.

Atipik Çölyak Hastalığı

5-6 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Hafif semptomlar gösterir ve sindirim sistemi dışındaki bulgular ön planda olur. Boy kısalığı, pubertede gecikme, diş minesi defektleri, karın ağrısı, bulantı, kusma, karaciğer enzimlerinde yükselme, kabızlık gibi semptomlar gözlemlenir. Tanı koyulması zor bir çölyak hastalığı çeşididir.

Sessiz Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığına dair hiçbir şikayeti bulunmayan kişilerin yakınlarına çölyak teşhisi konulmasının ardından yapılan testler sonucunda hastalığa rastlanmasıdır.

Potansiyel Çölyak Hastalığı

Çölyak testleri pozitif olmasına rağmen ince bağırsak biyopsileri normal ya da minimal değişiklik gösteren durumdur. İlerleyen yıllarda hastalığın gözlemlenebilecek olması sebebiyle doktor kontrolleri devam eder.

Non-çölyak Gluten Hassasiyeti

Gluten tüketemeyen ama çölyak hastalığı bulunmayan kişileri tanımlar. Toplumun yaklaşık %20’sinde gözlemlenebilir. Belirtiler çölyak hastalığı ile benzer olsa da hafif seyreder. Gluten alımından saatler, hatta günler sonra ortaya çıkabilir. Bu durumun tanısı için kesin bir test bulunmaz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.