HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çölyak Hastalığı Nedir?

03-06-2021 09:42
Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı; vücudun glüten proteinini içeren besinlere karşı hassasiyet göstermesidir. Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan çölyak tüm yaş gruplarında görülebilir. Genetik geçiş ihtimali yüksek bir hastalıktır. Bu sebeple ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali daha fazladır.

Vücut, zararlı etkenlerle mücadele etmek için ürettiği antikorlar sayesinde bağışıklık sistemini şekillendirir. Çölyak hastalığında ise vücut yararlı olabilecek bir maddeye karşı antikor geliştirmesi gözlemlenir, glüten ince bağırsaklarda hasara ve çölyak hastalığının gelişimine neden olur.

Çölyak hastalığında ince bağırsağın içindeki villus olarak bilinen besin emiliminin sağlandığı parmaksı çıkıntılardan oluşan yüzey zarar görür. Bağırsak mukozasındaki bu değişiklikler besin maddelerinin sindirimini ve emilimini olumsuz etkiler. Özellikle demir ve folik asit gibi kan yapımının ana elemanlarının emilimi bozulur. Her 100 kişiden birinde görülen çölyak hastalığına yakalanma riski, ailede bulunduğu takdirde görülme riski %10 seviyesine kadar çıkar.

Çölyak hastalığının bir tedavisi yoktur. Sadece glüten tüketiminin kesildiği durumlarda bağırsaktaki zarar önlenir ve şikayetler yok olur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.